Germanor Penitencial Stabat Mater
Any de Fundació: 1993
Seu Canònica: Capella Col·legi Sagrat Corazónn - HH. Maristes
Imatges:
Grup Escultòric Stabat Mater: Crist de la Canya • Remigio Soler 1993. María, Juan, Magdalena i Romano • Remigio Soler 1993.
Imatge Mariana: La nostra Bona Mare Dolorosa i del Sant Sudari • Ramón Cuenca Santos 2020
Escut:
Seguint els valors de la Congregació HH. Maristes, aquesta Germanor adopta les tres violetes com el seu escut propi, “senzillesa, humilitat i modèstia”. Tot això s'introdueix en un element circular on en la part inferior es pot llegir “Germanor Stabat Mater” que significa “Estava la Mare al peu de la Creu” que representa el pas titular de la Confraria el Dimarts Sant.
Indumentària:
Es tradicional d'aquesta Germanor portar vesta de color morat i antifaç de color daurat vell. Sobre la cintura es col·locarà també un cordó en color or vell acabant les seues extremitats en borles, també, del mateix color. Així mateix porten guants blancs, calçat i calcetins de color negre i medalla de la Germanor.
Història:
Es gesta aquesta Germanor Penitencial en el si del col·legi dels Germans Maristes on es constitueix per l'ànim i la proposta del president de la Junta Major, Sr. Pamblanco, a Sr. Joaquín Sala Romero (fet i fet primer germà major de la germanor) qui al seu torn trasllada la idea de crear una germanor de Setmana Santa a diversos Germans Maristes. Sent la seua incorporació en la Junta Major el dia 28 de Gener de 1992 i desfilant per primera vegada, el Dimarts Sant, dia 6 d'Abril de 1993.
Finalment i, gràcies a l'impuls donat pels germans (H. Francisco Báscones, H. David Aranda, H. José Manjón, H. Michel, H. Juan Borrás i H. Vallejo) es funda la Germanor, que pren per nom el passatge bíblic de la Bona Mare al peu de la Creu, al costat del seu fill assedegat, Stabat Mater.
La Germanor, d'acord amb l'essència marista (humilitat, senzillesa, modèstia) adquireix caràcter penitencial, signant la seua adhesió a la Junta Major de Germanors i Confraries d'Alacant en el propi any 1992.
A partir d'aquest moment, una nodrida Junta de Govern formada principalment per pares d'alumnes, antics alumnes i simpatitzants, comença la difícil tasca de posar en marxa una Germanor de Setmana Santa, dissenyant la indumentària, l'escut o els objectes i estris processionals, encarregant a l'imatger i escultor alacantí D. Remigio Soler, un pas que simbolitzara el nom propi de la germanor. Soler capta l'esperit de la nova germanor i realitza un conjunt iconogràfic de gran bellesa i singular colorit format per cinc imatges. El conjunt està format per cinc figures que representen el moment que la literatura religiosa expressa amb les paraules llatines “ Stabat Mater llagrimosa, iusta creuen llagrimosa” (“Estava la Mare dolorosa al peu de la creu”).
En estar el col·legi allunyat del centre de la ciutat, es decideix iniciar la processó des de la parròquia de La nostra Senyora de Gràcia, perquè a més, era la parròquia que tenia adscrita l'antic col·legi situat l'Av. de l'Estació. En els primers anys la processó finalitzava en la parròquia de Ntra. Sra. de Gràcia, però en l'actualitat ho fa en la plaça de l'Ajuntament.
L'any 2019 la Germanor encarrega a l'imatger Alacantí Ramón Cuenca Santos la imatge d'una Dolorosa de talla completa, estofada i policromada a l'oli. A causa de la cancel·lació dels actes i desfilades processionals de l'any 2020, la imatge serà beneïda en la Quaresma de l'any 2021, on realitzarà la seua primera Estació de Penitència passant la Germanor de tindre un únic pas, a tindre dos.
Aportació musical a la Setmana Santa